Okategoriserade

Julminnen – barnens högtid

Julen är ofta en särskilt svår tid för den som lever tillsammans med en misshandlare. Personer som ägnar sig åt att skada och trycka ner andra tenderar att lägga extra mycket energi på detta vid just högtider och skeenden i livet när man förväntar sig att få njuta av glädje och lugn. Vi hoppas att vi till nästa jul har tillräckligt med resurser för att kunna hjälpa kvinnor och barn som behöver ekonomisk hjälp för att kunna få en så fridfull jul som möjligt.

www.vibrytertystnaden.com delar vi nu kvinnors och barns julminnen från livet med en misshandlare. Tex berättar “Lotta” om hur jularna kantades av ekonomisk och psykisk misshandel och hur det alltid handlade om vem som hade köpt dyrast julklappar och att skuldbelägga henne för att hon inte kunde köpa lika dyra julkappar som honom.  Han hotade även med att ta tillbaka julklappar om man inte betedde sig precis som han önskade.

“O” såg till att förstöra juldagarna när barnen skulle åka till sin mormor och äntligen få lite lugn och ro från sin pappas vrede. Han ansåg inte att äldsta dottern sa: “hejdå” ordentligt och ställde in barnens resa just när de fulla av förväntan stod redo att åka.

Ett annat julminne delas av en kvinna som var gravid, nyinflyttad i deras fina villa och allt hade kunnat vara perfekt om inte barnets pappa bestämt sig för att natten till den 24e december få för sig att barnet inte var hans och plåga sin gravida fru både fysiskt och psykiskt.

“Charlotte” berättar hur spänd stämning det var den där sista julen. Hon hade blivit svårt misshandlat fysiskt några veckor tidigare, inför sina vettskrämda barn. På julafton var mannens bästa vän som var polis till yrket, utklädd till tomte och delade ut barnens julklappar. Trots att han visste vad som hänt förblev han vän med misshandlaren. På juldagen tog pappan barnen och flyttade och lämnade en förtvivlad Charlotte ensam i huset.  Nästkommande jul var de skilda och pappan lämnade motvilligt över barnen, men utan ytterkläder, medan han gapade och skrek könsord och jätteotäcka tillmälen till “Charlotte”.

Några andra barn fick 2 dagar före jul besked att domstolen beslutat att de skulle till sin  pappa 7 dagar över julen, trots att de inte träffat honom på flera månader och hade sett fram emot en lugn jul i sitt hem med sin mamma som alla andra jular fram tills dess.

De största offren när det finns våld i hemmet är barnen. Även efter separationen fortsätter de att utsättas eftersom domstolen generellt anser det vara “barnets bästa” att spendera varannan jul, 50/50 lov osv. hos vardera förälder, utan att lyssna på barnen och vad de vill.

Vår högsta julönskan är att alla barn ska få fira jul där de känner sig trygga och älskade. Att barnens vilja ska vara lag snarare än att man ska vara lika mycket hos båda sina föräldrar. Rättvisa är inte att vara hos båda föräldrar lika mycket. Rättvisa är att bli respekterad och lyssnad på. Att slippa våld och förtryck. Att fira en fridfull jul, varje jul.

aad697790f27d240d2ed6e71c6fc9818

Hjälp oss hjälpa och arbeta för bättre förutsättningar genom att betala in ett bidrag på det Respira Insamlingskonto SEB: 5699 02 086 00. Maila kvitto och namn till admin@insamlingsstiftelsenrespira.com så får du ett fint gåvobevis för din gåva.

Lämna ett svar