Okategoriserade

Tack 2018đŸ™đŸŒ – 2019 hĂ€r kommer viđŸ’ȘđŸŒ

SÄ hÀr pÄ Ärets sista dag sÄ Àr det alltid skönt att göra en resumé av det gÄngna Äret och en lista över mÄl och önskningar inför det kommande Äret.

2018 kommer för alltid vara ett viktigt Ă„r för oss dĂ„ det var Ă„ret dĂ„ vi startade “Vi bryter tystnaden”  med berĂ€ttelser ur verkliga livet för att sprida kunskap om vĂ„ld i nĂ€ra relationer och hur Ă€ven barnen drabbas. Vi har lyft fram det osynliga vĂ„ldet (psykiskt och ekonomiskt vĂ„ld) som skadar mĂ„nga för livet och har förhoppningsvis gett mĂ„nga insikter och lagt en grund till förĂ€ndringar. I slutet av Ă„ret grundade vi Insamlingsstiftelsen Respira för att med insamlade medel bland annat kunna hjĂ€lpa de kvinnor som behöver ekonomiskt stöd för att lĂ€mna en vĂ„ldsam relation, lĂ€ka och bygga upp sitt liv igen. Men Ă€ven för att kunna fortsĂ€tta och utveckla vĂ„rt arbete med att sprida kunskap och verka för förĂ€ndring.

Det hÀr var mÄlen som var uppsatta för 2018 och de Àr med ett leende pÄ lÀpparna och stolthet i ryggen som vi bockar av dem frÄn listan. Inför 2019 Àr listan lÀngre med mÄnga delmÄl som ska hjÀlpa och förÀndra. Vi kommer snart dela med oss mer om hur det kommer se ut men hÀr Àr nÄgra av de förÀndringar vi hoppas att fÄ se framöver:

  • Att man pĂ„ riktigt börjar se till barnets bĂ€sta i vĂ„rdnadstvister.
  • Att man inte lĂ€ngre ska behöva vara tyst om vĂ„ld och övergrepp för att inte riskera att förlora vĂ„rdnaden om barnen.
  • Att man avskaffar 50/50 som norm och anpassar umgĂ€nge efter barnens behov och vilja i varje enskilt fall.
  • Att man inför riktiga vĂ„rdnadsutredningar med specialiserade utredare med rĂ€tt kunskap och kompetens.
  • Att man utbildar alla som arbetar med barn om vĂ„ld och övergrepp; att se tecken, stĂ€lla rĂ€tt frĂ„gor och alltid agera om nĂ„got verkar fel.
  • Att kvinnor och barn ges rĂ€tten att leva sina liv fritt frĂ„n vĂ„ld och rĂ€dsla oavsett relation till förövaren.
  • Att kunskapen om följdsjukdomar och psykisk ohĂ€lsa orsakad av vĂ„ld i nĂ€ra relationer ökar och att de drabbade blir erbjudna adekvat behandling och stöd.
  • Att man tar vĂ„ld i nĂ€ra relation pĂ„ allvar; ökat stöd till brottsoffer och fler fĂ€llande domar och frĂ„ntagna rĂ€ttigheter för förövarna.

Vi vill tacka alla som har bidragit pÄ olika sÀtt och hoppas pÄ mÄnga spÀnnande möten och lyckade samarbeten under kommande Äret för att nÄ gemensamma mÄl.

Det Àr med stor entusiasm vi tar ett glÀdjesprÄng in i nÀsta Är, 2019 hÀr kommer vi!

2019 hopp1

Vill du stödja vÄrt arbete Àr du mer Àn vÀlkommen att sÀtta in ett bidrag pÄ Respira Insamlingskonto SEB: 5699 02 086 00  eller bli mÄnadsgivare via Zohero. Vi kommer inom kort kunna ta emot betalningar via swish. 

Tusen tack pĂ„ förhandđŸ™đŸŒđŸ’–

 

 

LĂ€mna ett svar