Okategoriserade

Mäns våld mot kvinnor – film, spel och IRL

Vi läser med fasa hur gamer och spelexpert Effie Karabuda i dagens Aftonbladet ger råd till föräldrar att spela tillsammans med sina barn om barnen ska testa dataspel med inslag av våld och sexuellt våld. En första undran är varför den typen av spel överhuvudtaget existerar och vem upplever att de får ut något positivt av det? Det är inte sunt för varken vuxna eller barn. Bara att googla på tex GTA ger stötande bildträffar.

Att det finns en publik för den typen av spel förklarar förmodligen delvis varför det IRL ser ut som det för, varför så många misshandlar sina flickvänner och partners både fysiskt, psykiskt och sexuellt. Våld och kvinnoförakt är normaliserat.

Befolkningsstudien Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i Sverige som presenterades nyligen visar att 72% av svenska män tittar på porr regelbundet. 41% dagligen. Det mesta av porren innehåller våld mot kvinnor både fysiskt och verbalt. Man utsätter kvinnor för förnedring, stryptag, gagging (mannen trycker ner sitt könsorgan så långt ner i kvinnans hals att hon kväljer och kvävs) och ass-to-mouth (kvinnan utför oralsex på en man direkt efter att han penetrerat henne analt). Det handlar om männen dominans och tillfredställelse. Kvinnan är bara ett objekt.

Föreningen porrfri barndom göra ett fantastiskt arbete för att förhindra att våra barn exponeras för porr, vilket de idag gör från väldigt ung ålder eftersom att det finns tillgängligt en knapptryckning iväg på nätet. Föreningen kräver bland annat att man inför  åldersgräns och inloggning med bank ID för att kunna konsumera porr på nätet. En självklart bra lösning tänker nog de flesta. Varjefall de 44.344 personer som hittils skrivit underMen nyligen publicerades mail som visar hur EU kandidater från MP gör en kovändning i frågan och meddelar föreningen att de ändrar sig och inte kan stå bakom ett krav på ID kontroll med motiveringen att det är integritetskränkande. Hur kan vuxnas fria porrsurfande värderas högre än att skydda våra barn från dess sjuka skadeverkningar? En tankevurpa som är svår att förstå. Ett flertal kandidater i övriga partier har dock inte bättre inställning, se hela listan av EU kandidater och var de står i frågan: EU kandidater Ja eller Nej

Vi som har levt tillsammmans med våldsamma män kan intyga att det sexuella våldet i stort sett alltid finns närvarande där annat våld förekommer. Att den typen av mäns kvinnoförakt genomsyrar hela deras persona och att de ofta konsumerar både porr, och i vissa fall köper sex, något som ovan nämnda befolkningsstudie visar att så många som 1 av 10 svenska män gör. Dessvärre kan många av oss även vittna om att samma män saknar sunda gränser på fler sätt, så även angående ålder på deras sexobjekt.

Om vi ska få stopp på våldet och det sexuella våldet så måste vi börja tidigt, både föräldrar till barn och samhället i stort behöver sätta tydliga gränser och föregå med gott exempel. Varken vuxna eller  barn mår bra av att spela dataspel som innehåller våld och sexuellt våld. Våld och sexuellt våld är inte ett nöje varken i spelform eller i verkliga livet och ska inte accepteras som ett sådant.

Mäns våld mot kvinnor kostar samhället astronomiska summor, enligt regeringens beräkningar 40 miljarder per år, men vi tror att den verkliga siffran är högre för samhället har inte på långa vägar förstått vidden av våldet och eftervåldet. Att stoppa mäns våld mot kvinnor angår alla, även de som anser att lite våld och porr inte kan skada. Vi är tusentals kvinnor och barn som kan vittna om att det gör det. Mycket.

 

Stöd vårt arbete och hjälp oss hjälpa våldsutsatta kvinnor och barn. Läs mer här
Swish 123 305 50 50
Bankgiro 5327 – 3330

Lämna ett svar