Okategoriserade

Uppdatering om syskonen som i våras dömdes att flytta till sin förövare.

Minns ni mamman och barnen som vi bland annat hjälpte genom att samla in över 100.000 kr för advokatkostnader tidigare i år? Annars kan ni läsa om det här:

länk: hjälp barnen

och uppdateringen efter en tid:

länk: det orättvisa rättssystemet – en uppdatering

Vi tänkte att det var dags att berätta lite om hur det har gått sedan dess. 

Vanvård

Mamman träffar nu dottern regelbundet, första tiden var det övervakat av pappan på offentlig plats men på senare tid oövervakat i mammans hem. Flickan uppvisar vanvård med bland annat inflammerade hål i öronen, blåmärken som hon fått av att pappan, enligt henne själv: ”tar hårt i henne” och obehandlade löss i håret sedan 4 veckor.

Vite 100.000kr 

Sedan sist har mamman nu blivit dömd att betala 100.000kr i vite pga att den 12 årige sonen vägrar överlämna sig till pappan. 

Man kan undra hur detta på något sätt ska vara till fördel för sonen. Vårt rättsystem saknar både barnperspektiv och logik. Andra former av böter i domstol tenderar att vara inkomstbaserade men i detta fallet var personen sjukskriven och redan väldigt tungt belastad ekonomiskt, hur kan man motivera att hon då ska betala 100.000kr? Det enda rimliga vore förstås att respektera den 12 åriga pojkens önskan. 

Nedlagt utredning om våldtäkt

Mamman har sedan hjälpt sonen att upprätta en polisanmälan för de våldtäkter som pappan utsatt honom för. Han har själv i förhör detaljerat och trovärdigt berättat vad han utsatts för, det har varit upprepade förhör och det fanns ett hopp om att pojken skulle få ro från pappan om detta ledde till fällande dom. Men åklagare valde att inte väcka åtal med motiveringen att ”det saknas skäl att driva förundersökningen vidare” 

Så att en 12 årig pojke i flera förhör berättar om hur hans pappa upprepade gånger har våldtagit honom är inte skäl nog att driva en förundersökning vidare. 

Återigen har samhället visat honom att han inte kan lita på dem som borde skydda honom.

Negativ inställning 

För några veckor sedan var mamman på möte med socialtjänsten. Hon hade skrivit ner allt som hänt med dottern och vad hon berättar när de ses. Då blir hon avbruten av enhetschefen som undrar varför hon är så negativ hela tiden och hur hon tänker att det ska gynna barnens umgänge med sin pappa. Socialsekreteraren uppmanar henne att försöka fokusera på det positiva istället.

De beslutar att det är lämpligt att förövaren nu ska återknyta kontakten med sonen på behandlingshem. Trots att pojken efter tvångsplaceringen på jourhemmet av psykiatriker konstaterades vara akut suicidal och på grund av rädsla att bli tagen av sin pappa inte vågat gå till skolan sedan den 6 maj. Vilket pappan bekräftat kommer ske om han går dit. 

Hot om att inte låta syskonen träffas

Häromdagen var barnen ute på en härlig höstpromenad tillsammans med mamman, se bild, syskonen fick äntligen lite fin kvalitetstid tillsammans.

När dottern sedan åkt tillbaka till pappan skickade han ett meddelande att han övervägde att inte låta dottern träffa mamman mer. Detta eftersom dottern riskerade att drabbas av den medvetna eller omedvetna negativiteten mot pappan som enligt honom fanns i mammans omgivning.

Svea Hovrätt

Snart prövas deras mål i Svea Hovrätt. Låt oss hoppas att de denna gång har barnfokus och inget annat. Vi håller alla tummar!

Vill du stödja Respiras arbete? Vi tar tacksamt emot gåvor på Swish: 123 305 5050 och Bankgiro: 5327-3330 Du är även välkommen att delta i vårt arbete genom att exempelvis ansluta till någon av våra lokalgrupper, se här: https://insamlingsstiftelsenrespira.com/lokala-stodgrupper/

Lämna ett svar