Okategoriserade

Kampen mot våldet som inte syns

c6948eprevencion-violencia-mujeres
Det poppar nu i allt högre tempo upp nya grupper och rörelser som tar upp kampen mot våldet mot kvinnor. Detta är förstås jättebra och väldigt hoppfullt! 
Vi kommer dock inte att vara en del av det ofiltrerade frosseriet av bilder på misshandlade kvinnor som obarmhärtigt kastas mot oss i flödet på sociala medier sedan några dagar tillbaka. Vi tänkte istället tydliggöra vad Respira och Vi bryter tystnaden står för och vad vårt syfte är.
 
Vi vill synliggöra allt våld men kanske framförallt det som inte så tydligt syns på utsidan. Det som flyger under radarn. Precis som att vi vill lyfta fram de förövare som utåt sett är  fungerande individer. De som verkar så trevliga och trovärdiga att offret rent av kan få svårt att bli trodd.
 
Vi vet alla hur blåmärken ser ut, att publicera bilder eller beskriva hur de kom till hjälper oss inte framåt i vår kamp att öka kunskapen om våldet mot kvinnor och barn. Däremot att beskriva de former som många inte känner igen, det psykiska, ekonomiska, sexuella våldet och förstås eftervåldet. (Det materiella, latenta och spirituella våldet kan för enkelhetens skull räknas till det psykiska våldet)
 
Vi har ett för oss självklart filter och publicerar inte bilder på sönderslagna kvinnor eller groteska beskrivningar av våld. På samma sätt har vi nolltollerans mot otrevliga eller hotfulla människor och blockerar dem från våra forum. För att orka driva kampen behöver vi sortera bort det som dränerar mer än det ger.
 
Vi kommer inte heller bidra till den stereotypa bilden av att det är missbrukare eller på annat sätt socialt utsatta män som står för våldet genom att besinningslöst puckla på sin fru.
 
Vi kommer istället fortsätta lyfta den som vi upplever är en betydligt mer vanligt förekommande typ av förövare men som inte många ser; vanliga företagare, idrottsledare, reklamare, piloter, poliser, kontorsnissar, präster osv som förtrycker, kontrollerar, isolerar, våldtar, hotar och skrämmer. Dom som inte tål att bli lämnade och använder barnen som vapen för att hämnas och fortsätta kontrollen och misshandeln efteråt.
På samma sätt vill vi berätta att frånvaron av blåklockor i ansiktet inte betyder att din kollega/ väninna/ syster inte är utsatt för våld.
Hon kanske däremot uppvisar ett beteende som du kan ha uppsikt på, som att hon kanske alltid tackar nej till AW, att hon ständigt blir avbruten av honom när ni pratar i telefon, att han alltid ska vara med vad hon än gör, eller alltid lämna och hämta. Hon kanske förändras och  blir allt mer osäker och tillbakadragen, kanske skrattar hon aldrig längre, klär sig sig i allt tristare kläder, slutar sminka sig. Eller så börjar hon kanske uppvisa symptom på utmattning eller PTSD som att tex hoppa till av minsta lilla.
 
Vi vill tvätta bort den stereotypa bilden av våld och synligöra hela bilden genom att dela med oss av så många berättelser som möjligt ur verkligheten. Och vi vill kämpa för att alla ska ha rätt att leva i frihet från våldet, även våra barn.
Tycker du om det vi gör? Stöd vårt arbete med en gåva till:
Swish 123 305 50 50
Bankgiro 5327-3330
Vi arbetar helt ideelt och alla pengar går avkortat till ändamålet som är att ge stöd till våldsutsatta kvinnor och deras barn, sprida kunskap och verka för förändring. 

1 kommentar på “Kampen mot våldet som inte syns”

Lämna ett svar