Okategoriserade

Julen och våldet – den mörkaste julen någonsin?

I juletid, liksom vid andra högtider, tenderar våldet att eskalera. Vi började redan förra julen dela våra berättelser ur verkligheten på Vi bryter tystnaden för att belysa detta, läs dem här: Julminnen och andra högtider. Den här julen känns mörkare än någonsin. Redan innan jul blev två unga tjejer  i olika delar av landet mördade av sin pojkvän respektive sin killkompis och efter detta följde en mycket sorglig jul.

Det är livsfarligt för en kvinna att leva med en man och ännu farligare att lämna honom.

Strax före jul tänder en man i Tumba på radhuset där hans blivande exfru och barn ligger och sover. De hade just påbörjat sin skilsmässa, något som mannen uppenbarligen inte kunde hantera. Två av familjemedlemmarna förlorade livet. Läs polisens info här

På julafton försvinner en 43 årig kvinna i Landskrona  spårlöst. Sista gången hon sågs var hon  i sällskap av en man. Hennes pojkvän. Kvinnans anhöriga säger att hon aldrig skulle försvinna frivilligt. Polisen misstänker brott. Polisens info här

På juldagen ringer en kvinna i Kungsbacka till polisen och är rädd eftersom hennes ex har hotat henne. Polisen väljer att inte agera eftersom han inte tidigare är känd av polisen och är ostraffad. Senare på natten mördas hon av sitt ex. Nu utreder polisen om de har begått tjänstefel.. Polisens info här

Våld mot kvinnor och barn måste högprioriteras 

Sverige det är dags att vakna. Det är på tiden att våld mot kvinnor och barn tas på allvar och blir högprioriterat. Alla bör vid det här laget känna till att den farligaste tiden för en kvinna i en relation med en man är när hon är på väg att lämna eller har lämnat och när en kvinna larmar i dessa situationer måste polisen agera. Alltid. Allt annat ska självklart anses vara tjänstefel.

Att en person inte tidigare är känd av polisen innebär absolut inte att han inte är farlig för kvinnan som lämnar honom. Män som misshandlar kvinnor är för det allra mesta utåt sett väl fungerande individer. Våldsamheten eskalerar över tid, det behöver inte finnas några som helst tecken utåt eller tidigare rapporterats några incidenter. Det mesta sker bakom stängda dörrar helt utan omgivningens vetskap.

Polisen måste utbildas och skapa nya rutiner!

Lär av Spanien – man griper först och utreder sedan

Det finns ett föregångsland som har sänkt siffran över mördade kvinnor radikalt. Samma land som vi sedan tidigare förespråkar som förebild då det gäller vårdnadsutredningar.

Lösningen: Om en kvinna larmar polisen om att hon är hotat eller utsatt för våld av en man så griper de mannen och utreder innan de fattar vidare beslut. Man tar det säkra före det osäkra.

Som kontrast till Sveriges lojhet så grep man, under lite uppseendeväckande former, häromdagen en man mitt på öppen gata. Han stoppades och plockades ut ur bilen där han färdades med sin flickvän som tidigare hade larmat anhöriga om att hon var rädd och att han höll henne isolerad. Mannen var inte tidigare känd av polisen men det är oviktigt, man agerar först och utreder sedan. Hade de inte ingripit hade kanske inte heller hon överlevt julen. Se klippet här: polisen griper man misstänkt för våld i nära relation Det är en tydligt och viktig markering, kvinnans säkerhet går först.

Vad man också gör annorlunda än i Sverige är att kvinnojourerna drivs i kommunens regi och erbjuder samma service i hela landet med bland annat gratis psykologsamtal och juridisk rådgivning samt vidare stöd och hjälp som vi kan berätta om vid ett annat tillfälle. Kvinnojouren och polisen samarbetar och har samkörda register så om en kvinna har varit i kontakt med kvinnojouren syns det hos polisen och vice versa. När kvinnan sedan eventuellt larmar polisen så blir ärendet automatiskt högprioriterat.

Kan dom kan vi – kom igen nu Sverige!

 

Insamlingsstiftelsen Respira hjälper kvinnor som behöver ekonomiskt stöd för att lämna, läka och bygga upp sina liv igen.

Stöd vårt viktiga arbete så att vi kan hjälpa fler!

Swish: 123 305 50 50

Bankgiro: 5327- 3330

Nu kan du även registrera dig som månadsgivare.

Ditt stöd uppskattas enormt och är helt avgörande för vår verksamhet!

 

Lämna ett svar