Okategoriserade

Tack för ett lyckat 2019 – välkommen till ett ännu bättre 2020

Nu är 2019 snart till ända och vi gör en liten summering av året. Framförallt vill vi framföra vårt varmaste tack till  alla som tillsammans har bidragit till att vi har fått en så bra start på vår verksamhet!

Insamlingar

Vi har under året samlat in ca 300.000kr, varav 93.000kr på swish och betalat ut sammanlagt 291 000kr.

Vår största och kanske viktigaste insamling gjorde vi i våras när en kvinna som just förlorat vårdnaden om sina barn till förövaren akut behövde 100.000kr för advokatkostnader. På bara några dagar hade vi uppnått målet, för att så många hjälpte till med vad de kunde. Det var överväldigande att se vad vi kan åstadkomma tillsammans!

Många har också valt att göra födelsedagsinsamlingar till Respira på Facebook vilket vi är väldigt tacksamma för. Varmaste tack till alla som valt att göra det i år och alla som skänkt!

Månadens mamma

I juli startade vi vad vi kallar månadens mamma, där vi väljer ut en mamma i vår community som är hårt drabbad av eftervåldet och som en konsekvens av det har det tufft ekonomiskt. Vi publicerar en liten bakgrund om situationen och hur mycket hon skulle behöva för att klara månaden och försöker sedan samla in det beloppet, helst mer förstås. Vi vill självklart att så många som möjligt ska få en månad där det känns lite lättare att andas men eftersom insamlingen gick trögt mot slutet av året beslutade vi att ta en paus i december för att fortsätta igen i februari.

Lokalgrupper

Under hösten påbörjade vi arbetet med att starta upp lokalt, målet är att finnas representerade i hela landet. Tanken är att vi ska kunna hjälpa fler och påverka mer. Vi gör insamlingar av både pengar och saker som de hjälpsökande kan behöva och genom att samarbeta med kvinnojourer och andra organisationer hoppas vi att vi kommer kunna göra så mycket nytta som möjligt. Vad gäller kunskapsspridning och påverskansarbete av politiker och beslutsfattare så är det något vi kommer lägga mycket kraft på, vi börjar 2020 med att bland annat ta fram informationsmaterial.

Vi finns nu representerade i Stockholm, Falun/Dalarna, Fagersta/Västmanland, Umeå, Norrköping/Östergötland, Sundsvall och Östersund.

Respira Stockholm

I Stockholm har vår representant Jessica på kort tid hunnit hjälpa en kvinna och hennes två barn att få ihop saker till ett nytt hem som de flyttar till efter det skyddade boendet. En pojke har fått en helt ny uppsättning med kläder. Jessica har även involverat en skola i Sundbyberg för att samla in julklappar till kvinnor och barn boende på skyddat boende.

Respira Fagersta/Västmanland

I Fagersta/Västmanland har vår representant Ulrica snabbt skapat relationer, fått flera artiklar publicerade i lokalpressen, engagerat lokala politiker, spridit material till förskolor, sett till att kommunens skolor reviderar sina tillämpningsregler av bla skolavgift med syftet att underlätta ekonomiskt för de kvinnor som har lämnat en våldsam relation och redan är hårt drabbade ekonomiskt. Hon har även varit med och skapat en stödgrupp för våldsutsatta kvinnor.  Och blivit tilldelad ett ekonomiskt pris från Omtanken Skinnskatteberg som skänkte 20.000kr till Respira Fagersta/Västmanland, ett välkommet tillskott för det fortsatta arbetet!

Respira Umeå

I Umeå har vår representant Ann-Catrin påbörjat ett samarbete med Kvinnojouren.
Hon har tillsammans med volontärer samlat ihop blöjor, blöjpengar och soffa till en behövande mamma. Hon har även hunnit delta på en informationskväll om Våld i Nära relationer och Vit Jul som IOGT – NTO anordnade.
Ann-Catrin har blivit intervjuad i lokala tidningen om Respira och Vi bryter tystnaden .

Respira Falun/Dalarna

Vår representant Jill och volontärer har samlat ihop och skänkt kläder, leksaker, chokladaskar, ritpapper och pennor till kvinnofridsboendet i Falun.
De har även ingått i ett nätverk, Sisters Unite Dalarna, bestående av 15 organisationer och föreningar i Dalarna som alla arbetar med fokus för kvinnor och barns rättigheter.
De har även deltagit i föreläsning om våld i nära relationer och hedersvåld.

Respira Norrköping/Östergötland, Respira Sundsvall och Respira Östersund har inte hunnit komma igång riktigt än men har startat upp att knyta kontakt med kvinnojourer mm. Respira Norrköpings representant Linda Aman har varit med i en artikel i lokalpressen.

Påverkansarbete på politiker

Brevutskick

Vi har på olika sätt lyft våra frågor med politikerna både regionalt och lokalt. Bland annat gjorde vi en kampanj där en brevmall användes av alla som ville delta och sedan mailades ut till våra beslutsfattare. Mailet handlade om kvinnors och barns utsatta situation med en uppmaning att agera. Vi efterfrågade svar på vad de skulle göra för att förändra situationen. Ett fåtal bemödade sig att svara. Långt ifrån alla partier. Regionalt var det Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet som tyckte det var ett viktigt mail att besvara. Men inga ministrar svarade.

Namninsamling

Vi startade en namninsamling med krav på att våra barn skyddas vid våld i hemmet och vårdnadstvister: Namninsamling  Vi fick ca 3000 underskrifter som skickades till Justitieminister Morgan Johansson och Socialminister Lena Hallengren. Justitiedepartementet bekräftade att de mottagit namninsamlingen och att de arbetar med frågorna.

2020 kommer vi fortsätta informera och påverka politiker och beslutsfattare både lokalt och regionalt.

Sociala medier

Vi har spridit kunskap och förhoppningsvis påverkat många genom vår kanal #vibrytertystnaden som har vuxit och nu har över 10.000 följare på Facebook och snart 5000 på Instagram. Vårt mest populära inlägg på Facebook nådde hela 1,3 miljoner personer. Fortsätt att gilla och dela våra inlägg så når vi ännu fler!

Vi har skrivit några uppmärksammade debattinlägg och repliker. Den som fick flest reaktioner var den här: Vi är tusentals Josefin men lika viktigt var det att skriva den här: Vinst för en ’tillräckligt bra’ förälder – ett slag i ansiktet på barnen

Vi hann även starta vår egen  YouTube kanal som bara har sett sin början då tiden inte riktigt har räckt till. Gå gärna in och prenumerera så att du inte missar när vi lägger upp nya videos inom kort.

Önskar er alla ett riktigt gott nytt år! Hoppas ni hänger med oss in i 2020!

Happy-New-Year-Captions-for-Instagram

Stöd oss gärna så att vi kan hjälpa fler och påverka mer:

Swish: 123 305 50 50

Bankgiro: 5327-3330

Eller ännu hellre registrera dig som månadsgivare här: Jag vill bli månadsgivare

Vill du också representera Respira lokalt? Då är du hjärtligt välkommen med en presentation av dig och den ort du vill företräda till: admin@insamlingsstiftelsenrespira.com

 

 

Lämna ett svar