Okategoriserade

Resumé av 2020 – Året då det mesta bromsade in men boken med utsatta kvinnors röster blev verklighet!

Då var det dags att summera det gångna året – 2020.  För många av oss förmodligen det knepigaste året vi hittills upplevt. Mycket ställdes på ände i mars och inget blev väl som det varit tänkt därefter men vi vill tacka alla som hjälpt oss framåt!

Kunskap och påverkansarbete

Respira och Vi bryter tystnaden kan ändå nöjt konstatera att vi trots oförutsedda förändrade förutsättningar lyckades få klart boken Vi bryter tystnaden där Pia Eklund (undertecknad) sammanställde 12 kvinnor och deras anhörigas berättelser och erfarenhet av våld i nära relation och eftervåldet som publicerades i september. Tack vare starka och modiga medberättare, expertkunskap från psykolog Eva Rusz, duktiga lektören Tina Jobs och Ordberoende förlag blev det en riktigt bra bok som vi hoppas kommer att läsas av många! I samband med boksläppet fick dessutom undertecknad den äran att delta i Nyhetsmorgon lördag tillsammans med välrenommerade och kunniga advokat Rebecca Lagh (Advokatbyrå Rebecca Lagh & Barbro Sjöqvist) och bli intervjuad av Jenny Alversjö om boken och vårt viktiga arbete! Länk till inslaget i nyhetsmorgon:“Han går från drömprins till monster”

Responsen efteråt var överväldigande positiv vilket visar att ämnet är viktigt och berör många! I november kom sedan ljudboken inläst av jätteduktiga Charlotta Jonsson. Vi vill förstås tacka alla som gjorde boken möjlig  men också alla som läst/lyssnat och skrivit recensioner i egna kanaler och på bokförlagens och ljudboksförlagens sidor, det betyder mycket!

Vi tackar varmast även de företag och kommuner som valde att nappa på vårt julerbjudande och köpte in boken som julklapp till sin personal.  Tack även till er som deltog i utlottningarna i december och tipsade om personer som behöver läsa boken men även företag och myndigheter som behöver ta del av våra digitala föreläsningar.

Vi hann under året även skriva ett debattinlägg i ETC: Ge våldsutsatta kvinnor och barn rätten att laka ifred

Och en replik på Matts Hertsbergs debatinlägg i VK: Skydda barn från våld är viktigare än jämlikhet

Samt en gästkrönika i tidningen Omtanke: Vi kan inte tiga ihjäl problemen

Volontärer och samarbeten

Medan aktiviteten stannat av lite på så sina håll i våra lokalgrupper så har Respira Umeå verkligen kämpat på, en eloge till er! Bland annat så tog Angelica Svegerström intitiativet att göra Respira-armband som hon har tagit emot beställning på i olika färger och storlekar och postat till hela landet. Respira Umeå sålde också flest Respira-kassar av alla regioner! Ann-Catrin Andersson ordnade så att Respira Umeå och Kvinnojouren Umeå kunde dela ut fribiljetter till flera tacksamma familjer till äventyrsbadet Navet och senare under sommarens varmaste dagar till Umelagun efter att tillsammans med Kvinnojouren Umeå arrangerat en teckningstävling där alla deltagande barn fick fribiljetter till sig och sin familj. Jarina Senna ordnade genom Quality Winn Hotel fribiljetter till Robin Hood för flera familjer i samordning med Kvinnojouren Umeå. Ann-Catrin Andersson avslutade året med en viktig insändare i VK: Bostadsproblem för våldsutsatta kvinnor i Umeå Tack till alla som bidragit på ett eller annat sätt!

Vi vill också tacka I dance for cookies som tog fram den fina ”andas”-ringen och PV Design som tog fram den jättefina Respirakassen!

Födelsedagsinsamlingar

Gratulationer, stående ovationer och tack alla som firade sina födelsedagar med en insamlingar till Respira och till alla som bidrog! Tack till:

Thérése Johansson

Wibeke Dahlin

My och Sarah Roos

Anna Hero

Tove Lindbäck

Ella Johansson

Kicki Hedrén

Anna Olsson

Pauline Spetsmark

Ann-Catrin Andersson

Jessica Lovefalk

Charlotte Bonde

Jarina Senna

Magdalena Wester

Marlene Harrietsdotter Nordqvist

Malin Brändström

Bonnie Sagraeus

Kim Kurttila

Louise Berglund

Victoria Löfgren

Linda Magnusson

Pia Eklund

Jessica Lilja

Anna Maria

Lilianne Shrope

Anna Walett

Felicia Brunzell Teglén

Weronica Björkström

Malin Tenbring

Katarina Andersson

Sist men inte minst Malin Sandberg som i sin pågående födelsedagsinsamling hittills samlat in 9000kr! Tusen tack till alla insamlare och generösa givare!

Vill du starta en insamling? Klicka på länken: facebook.com/fund/insamlingsstiftelsenrespira/

Riktade insamlingar

Vi tackar också varmast alla som bidragit till våra riktade insamlingar under året, som mamman i februari flytt en våldsam man och behövde hjälp med att köpa en säng och mobiltelefon till sin tonårsdotter, ”Lotta” som behövde byta lås för att känna sig trygg efter att ha slängt ut förövaren, matkassar till flera ensamstående mammor som pga ohälsa och dålig ekonomi orsakade av våldet inte fått månaden att gå ihop. Och ”Josefin” som annars inte hade kunnat köpa julklappar till sina barn och sedan ytterligare en mamma som tack vare er kunde fira en någorlunda normal jul med sin lille son. Utan er hjälp hade vi inte kunnat hjälpa så tack, tack, tack!

VI HOPPAS ATT NI KOMMER FORTSÄTTA STÖTTA OCH ENGAGERA ER I RESPIRA OCH VI BRYTER TYSTNADEN 2021 SÅ ATT VI KAN HJÄLPA FLER OCH GÖRA MER!

För att kunna fortsätta med vårt viktiga arbete behöver vi fler månadsgivare! Vi arbetar ideelt men har oundvikliga bank och redovisningskostnader. Gör en viktig och god gärning registrera dig nu, du väljer själv summa. Har du inte råd? Tipsa andra!

Länk till registrering via Bankgirot: Jag vill bli månadsgivare!

Du kan också stödja oss genom att köpa en Respirakasse eller beställa ett armband!

Vill du swisha ett bidrag för att vi ska kunna HJÄLPA fler eller sprida mer KUNSKAP? Nu kan du enkelt välja vilket du vill prioritera genom att scanna QR koden för “HJÄLP” eller “KUNSKAP”

Hjälp oss hjälpa – Respira
Hjälp oss sprida kunskap – #vibrytertystnaden

 

Vi vill starta 2021 med ny kraft och söker volontärer som vill engagera sig lokalt, regionalt eller bidra på annat sätt. Maila till admin@insamlingsstiftelsenrespira.com om du vill vara med!

VI ÖNSKAR ER ALLA ETT FINT AVSLUT OCH ETT GOTT NYTT ÅR!

Insamlingsstiftelsen Respira #VIBRYTERTYSTNADEN

Vid pennan,

Pia Eklund

Stiftare och initiativtagare Insamlingsstiftelsen Respira och Vi bryter tystnaden

 

 

 

 

Lämna ett svar