Månadens mamma: Oktober

Månadens mamma i oktober är en kvinna med invandrarbakgrund. Hon har förutom en våldsam man även drabbats av det som kallas hedersvåld som innebär att hon har en hel släkt, inklusive sina egna söner, efter sig. Dom vill se henne undanröjd eftersom hon dragit skam över dem genom att lämna sin våldsamma man. Hon lever alltså under ett extremt hot!

När en kvinna har den hotbilden så måste hon förstås fly hals över huvud och lämna allt hon äger och har bakom sig. Hon har flyttats till en annan del av landet och placerats i ett skyddat boende och har nu även en ny identitet.

Denna procedur innebär bland annat att hon har tvingas att sluta sitt arbete. Men eftersom hon då anses ha sagt upp sig självmant så avslår A-kassan hennes ansökan om arbetslöshetsersättning, de tar alltså ingen hänsyn till att hon har tvingats fly för sitt liv.

Hon fick även lämna telefon, dator och barnens ipad för att vara säker på att inte kunna spåras.

Den här modiga kvinnan är förstås både väldigt traumatiserad och förtvivlat rädd. Hon sitter i en liten lägenhet på 24 m2, utan någonting mer än det nödvändigaste och vet inte hur hon ska kunna ge sina döttrar ett bra och tryggt liv. Hon letar naturligtvis arbete för att kunna ta hand om sig och sina döttrar men är samtidigt i ett stadie då all ekonomisk hjälp är mer än välkommet.

Hon är i processen att begära ensam vårdnad om de barn hon har med sig och behöver betala ett förskott till sin advokat på 11.000kr

Barnen får inte busskort eftersom de anses bo för nära skolan men det är långt att gå när man är rädd och tittar över axeln hela tiden så vi skulle väldigt gärna att de kunde få möjlighet att köpa varsin begagnad cykel eller varsitt busskort: ca 4000kr 

 Barnen har en passion och det är hästar. Vi vet hur läkande djur och inte minst hästar är och hur viktigt det är att barn som går igenom tuffa situationer har en bra hobby att fokusera på, så vi vill kunna ge dem den möjligheten att ägna sig åt det åtminstone 1 dag i veckan. En termin på ridskola för 2 barn blir ca 12.000 kr per termin.  Det är mycket pengar, men vi hjälps åt!

Tänk dig in i situationen att sitta på 24 m2 i en främmande stad och inte ens ha fått med dig mobilen. Lägg därtill att dina egna söner har beordrats att döda dig och att du nu med tomma händer ska försöka bygga upp ett liv igen för att åtminstone kunna ge dina döttrar ett drägligt liv samtidigt som du ska hantera dina trauman och lever under dödshot. Svårt att tänka sig in i eller hur?

Nu hjälpts vi åt och ser till att de får en så bra start som möjligt på sitt nya liv. 

Vi har som mål att kunna lämna över minst 30.000kr när insamlingen avslutas. Tillsammans kan vi lyfta lite tyngt från hennes  axlar och göra det lite lättare att andas!  Dela och sprid så mycket du kan.

Swish 123 305 50 50 / Bankgiro 5327-3330 Skriv “månadens mamma oktober” i meddelandet!

Som vanligt har vi gjort en bakgrundskontroll och har dokumentation som styrker kvinnans berättelse.

Har du några frågor eller vill hjälpa på annat sätt kontakta oss på mail admin@insamlingsstiftelsenrespira.com

Lämna ett svar